Menu

Roulette al eeuwen populair

Over het ontstaan van roulette is nogal wat onduidelijkheid. Veel mensen schrijven het spel toe aan de Franse wiskundige Blaise Pascal.

{mosimage}Over het ontstaan van roulette is nogal wat onduidelijkheid. Veel mensen schrijven het spel toe aan de Franse wiskundige Blaise Pascal. Maar uit perkamenten uit de tiende eeuw is al de huidige nummervolgorde van roulette af te leiden.

Toch zou pas in de veertiende eeuw roulette in zijn oervorm zijn uitgevonden door een Chinese monnik en naar Europa gebracht door een Jezuïetmissionaris.

Single zero roulette
In de loop van de achttiende eeuw nam de populariteit van roulette toe. In 1842 bedachten de Fransen Francois en Louis Blanc het spel single zero roulette. Dat was in Frankrijk geen succes. Daar was gokken namelijk, net als in Nederland, nog altijd verboden. Ze introduceerden het spel daarom in Hamburg, waar het spel enorm populair werd.

Monte Carlo
Het was opnieuw Francois Blanc die op een later tijdstip, dit keer samen met zijn zoon Camille, het spel roulette opnieuw in Frankrijk introduceerde. De twee presenteerden het spel aan de prins van Monaco, Charles III. Uiteindelijk zou dit het begin zijn van de opkomst van het plaatsje Monte Carlo. Vooral omdat het gokken, onder meer met roulette, een goede inkomstenbron was voor Monte Carlo.

Pockets
Maar de oorsprong van het spel is ook te verklaren aan de hand van twee achttiende-eeuwse spelen, namelijk hoca en E-O (wat Even-Oneven betekende). Hoca had veertig genummerde pockets. Een balletje, dat vanuit het midden van de tafel werd losgelaten, rolde langs de rand van de tafel voor het in een van de pockets viel.

In het spel waren drie nullen, zodat dit spel erg voordelig was voor de aanbieders. E-O had ook veertig pockets, afwisselend even of oneven. Meestal waren er één (soms twee) van zowel de even als oneven pockets gesloten voor de spelers. Voor deze pockets gold dat de speler zijn inzet terug kreeg, maar zonder winst. De marge voor het huis bedroeg daarom ongeveer 2,5 procent. Beide spelen boden slechts een inzetmogelijkheid aan die gelijk uitbetaalde.

Amerikaanse Roulette
Het ontstaan van Franse Roulette, met zijn verschillende mogelijkheden om in te zetten, betekende het einde van deze primitieve versies. In de loop der jaren is er bovendien een nieuwere versie ontstaan, die is overgewaaid uit Amerika. Bij deze Amerikaanse Roulette zijn de regels zo aangepast dat het spel sneller verloopt, waardoor er vaker kan worden ingezet. Hiermee werd de status van roulette als populairste casinospel definitief gevestigd.