Menu

Amerika stemt over strengere regels online gokken

Het Amerikaanse congres gaat stemmen over een wet die online gokken een stuk lastiger moet maken.

Het Amerikaanse congres gaat stemmen over een wet die online gokken een stuk lastiger moet maken.

Op internet om geld spelen of bijvoorbeeld wedden op sportuitslagen is sowieso al grotendeels verboden in de VS – alleen onder staatstoezicht mag het gebeuren – maar veel sites omzeilen die wetgeving door hun servers elders ter wereld neer te zetten.

Dat is een doorn in het oog van sommige Amerikaanse politici: ‘Er zijn honderden en honderden illegale, ongereguleerde, onbelaste buitenlandse sites die miljarden dollars dit land uit zuigen’, aldus afgevaardigde Robert W. Goodlatte, een van de grootste voorstanders van strengere regels. De wereldwijde omzet van internetgokken zou inmiddels 12 miljard dollar bedragen, waarvan een derde tot de helft vanuit Amerika komt.

Het voorstel zou er voor zorgen dat het illegaal wordt voor Amerikaanse banken en creditcardmaatschappijen om geld over te hevelen naar bedrijven die goksites onderhouden, ook al zijn ze buitenlands. Het idee is dat het zo lastiger wordt voor Amerikaanse gokkers om hun geld in te zetten. Ook kunnen providers gedwongen worden om links naar de sites te verwijderen, en gaat de maximale gevangenisstraf voor het gokken omhoog van twee naar vijf jaar.

Tegenstanders denken dat de maatregelen – als ze worden goedgekeurd – toch wel omzeild zullen worden. ‘Als mensen willen gokken zullen ze een manier vinden om dat te doen’, zo stelt de eigenaar van Betmaker.com, een site waar je online kan wedden.

Opvallend is dat het in Europa juist de andere kant op gaat: de Europese Commissie wilde eerder dit jaar een procedure starten om er voor te zorgen dat Nederland zijn wetgeving aanpast om online gokken te legaliseren. Hetzelfde geldt voor Duitsland, Zweden, Finland, Hongarije en Italië.

Bron: Tweakers.net