Menu

Nieuwe wet legt kansspelen verder aan banden

Er komt meer toezicht en handhaving op de kansspelen in Nederland. Dat staat in de nieuwe Wet op de kansspelen (Wok).

Er komt meer toezicht en handhaving op de kansspelen in Nederland. Dat staat in de nieuwe Wet op de kansspelen (Wok), die het ministerie van Justitie op 2 augustus voor commentaar heeft rondgestuurd aan belanghebbende organisaties.

Minister Hirsch Ballin houdt in zijn voorstel vast aan het restrictieve kansspelbeleid en verruimt de mogelijkheden om overtreders van de wet te beboeten. Daarnaast zal er een nieuwe toezichthouder, de Kansspelautoriteit, worden opgericht.

De nieuwe Wok vervangt de huidige – en inmiddels verouderde – Wok uit 1964. De nieuwe wet uniformeert de voorwaarden waaronder kansspelaanbod is toegestaan en zorgt volgens Justitie dat de wettelijke basis onder het Nederlandse kansspelbeleid aan de huidige tijd wordt aangepast.

Het maken van reclame door vergunninghouders wordt aan banden gelegd. Dat betekent dat we waarschijnlijk minder reclames van Holland Casino voorbij zullen zien komen.

Interessant is dat promotionele kansspelen via internet buiten de reikwijdte van de wet vallen. Die worden volgens het wetsvoorstel alleen door de Europese richtlijn elektronische handel gereguleerd (zie ook ovw 16 van de richtlijn). Dat is goed nieuws voor internet dienstverleners.

Vrij verkeer van diensten in de EU
Het is de vraag in hoeverre het restrictieve kansspelbeleid samengaat met het vrij verkeer van diensten dat in de Europese Unie geldt. Het vrij verkeer van diensten binnen de Europese Unie geeft bedrijven in de EU het recht om zonder belemmeringen binnen heel de Europese Unie diensten te verrichten.

Nederland is in het verleden al twee maal op de vingers getikt door Brussel, waarvan op 23 maart 2007 voor het laatst. Nederland blijft echter van mening dat de maatregelen in overeenstemming zijn met het vrij verkeer van diensten. Niettemin is het wetsvoorstel via de notificatieprocedure gemeld in Brussel. Het is dus nog even afwachten of de wet zo restrictief mag blijven.

Bron: Justitie en SOLV