Menu

Cursus om gokverslaving te herkennen

Het nieuwe kabinet wil gokverslaving aanpakken. Om dit te bereiken moeten medewerkers van gok- en speelhallen een cursus volgen om deze problematiek te herkennen.

Iemand is een gokverslaafde als het spel een dwangmatig karakter krijgt, hij of zij afhankelijk wordt van het spel en er te veel tijd en geld aan besteed.

Vandaag kwam in het nieuws dat speelhallen vanaf volgend jaar een gokverslaafde moet herkennen en mogelijk moet weren. Om dit te realiseren gaan medewerkers op cursus. Brancheorganisatie VAN en de GGZ hebben hierover afspraken gemaakt. Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie nam vandaag de desbetreffende cursus in ontvangst.

Herkennen verslavingsgedrag
In de nabije toekomst moeten medewerkers van de speelhallen leren verslavingsgedrag te herkennen. Vervolgens kunnen zij een gesprek met de gokverslaafde aangaan. Het personeel mag, in het uiterste geval, iemand de toegang weigeren.

De grote vraag is of medewerkers van een speelhal daadwerkelijk, na het volgen een cursus, ‘verslaafde’ spelers de toegang gaan weigeren. Medewerkers moeten de cursus binnen een jaar, nadat ze in dienst komen, met goed gevolg afronden. Nederland heeft ongeveer 23.000 gokverslaafden. Bijna 100.000 mensen zeggen weleens financiële risico’s te nemen bij het gokken. Op zich niet vreemd, want is dat niet sowieso wat het woord ‘gokken’ impliceert?

Kenmerken gokverslaafden
De grote vraag is natuurlijk wanneer ben je gokverslaafd? Daar zijn verschillende criteria voor opgesteld. Er is sprake van gokverslaving als een speler regelmatig gokt, totaal in beslag wordt genomen door het spel, gokschulden heeft en toch blijft doorspelen, vaker gaat gokken om het gevoel van spanning en opwinding te voelen, het ‘verloren’ geld wil terugwinnen en daardoor blijft doorspelen, geen controle meer heeft op het speelgedrag en zijn/haar werk en sociaal leven er onder lijdt.

Aan dat alles moet binnenkort een einde gaan komen, vindt Teeven. Vanaf volgend jaar moet als de speelhal open is, minstens één medewerker aanwezig zijn die de cursus heeft gevolgd. De Tweede Kamer vroeg Teeven vorig jaar al om maatregelen te nemen om gokverslaving terug te dringen.

Aanbieders van online gokken ook op cursus?
Wanneer er ook voor online gokken vergunningen verstrekt gaan worden in Nederland, dan is het aannemelijk dat eenzelfde cursus straks ook ingevoerd zal worden voor medewerkers van deze online aanbieders van casinospellen. Maar vooralsnog is de nieuwe kansspelwetgeving niet rond en zijn er ook nog geen kansspelvergunningen verstrekt.