Menu

Nieuw kabinet; eindelijk legalisering online gokken?

We vragen het ons al jaren af. Hoe zit het met de legalisering van online gokken in Nederland? Ondanks vele beloftes en uitspraken zit er nog steeds geen schot in de zaak.
Dat legalisering van het online gokken in Nederland geen hoge prioriteit heeft, is eigenlijk geen nieuws meer. Toch houdt het de gemoederen bezig.

Zo liet de Telegraaf onlangs weten dat staatsecretaris Fred Teeven (Justitie) van de VVD graag een kabinet met D66 wil vormen. Met dit kabinet zou onder meer de modernisering van de kansspelmarkt worden aangepakt. Daarbij zou de broodnodige modernisering van de kansspelmarkt, en daarmee het ‘illegaal’ internetgokken, gebaat zijn.

Nieuwe wetgeving
Het legaliseren van het online gokken in Nederland wordt niet eerder dan 2015 verwacht. Dat voorspelde Eric van Vondelen, voormalig secretaris van het College van Toezicht op Kansspelen eerder al tijdens een gaming congres. Was het kabinet niet gevallen, dan was mogelijk nu al ingestemd met een nieuwe wetgeving rond het item ‘online gokken’.

Belastingopbrengst 10 miljoen euro
Zeker met in het achterhoofd dat deze ‘spelen’ erg voordelig voor Nederland en de staatskas kunnen zijn en zelfs vele miljoenen extra opleveren.

In een vorig jaar verschenen rapport was te lezen dat, door het reguleren van de Nederlandse online gok- en gamemarkt , het een belastingopbrengst van 10 miljoen euro kan opleveren. Met deze cijfers kwam Stichting Online Gaming Nederland (Stiog). Momenteel is het huidige aanbod van internetgokken vrijwel geheel afkomstig van niet binnen Nederland gereguleerde bedrijven.

Nieuw vergunningstelsel
De legalisering van online kansspelen is onderdeel van het plan om het gokbeleid en de Wet op Kansspelen moderner te maken. Volgens Teeven moeten online aanbieders van kansspelen een vergunning krijgen om kansspelen aan te bieden via internet.

Met het vergunningenstelsel krijgt de overheid controle over aanbieders van onder meer pokersites en andere spelen. Teeven weet als geen ander dat op dit moment Nederland inkomsten misloopt. Dit doordat belastingen afkomstig van deze sites, verdwijnen in een andere staatskas. Hem is er alles aangelegen om hier zo snel mogelijk verandering in aan te brengen.