Menu

Vergunning Lotto onder vuur bij Raad van State

Er is nu al jaren discussie over de invulling van de Nederlandse kansspelwetgeving. De huidige wetgeving is duidelijk lottoverouderd, houdt geen rekening met online kansspelen en voldoet niet aan de Europese regels. Daarom wordt er nu al jaren gewerkt aan aanpassing van de wet en staat er een volledig nieuwe kansspelwetgeving in de stijgers. Maar tot die nieuwe wet in werking treedt, wordt de huidige wet natuurlijk nog gehandhaafd. Maar ook beslissingen die onder de huidige wetgeving vallen, kunnen regelmatig op kritiek rekenen. Zo is er nu kritiek op de monopoliepositie van de Lotto op de Nederlandse kansspelmarkt en daar heeft de Raad van State uitspraak over gedaan.

Onderhandse vergunning

Op het moment is het in Nederland zo dat er maar één bedrijf is dat een vergunning heeft voor het aanbieden en organiseren van de Lotto. Deze vergunning is in handen van de Nederlandse Loterij, voorheen bekend als Lotto en Staatsloterij. De vergunning is door de Nederlandse Loterij onderhands verkregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Verschillende buitenlandse spelers hebben al jaren interesse om in Nederland een Lotto te organiseren, maar aangezien er slechts één vergunning beschikbaar is, worden deze bedrijven al jaren succesvol geweerd van de Nederlandse markt. Niet geheel verrassend, zijn deze bedrijven niet blij met deze situatie en zijn zij een paar jaar geleden naar de rechter gestapt.

Uiteindelijk kregen de buitenlandse partijen gelijk van de rechter, die het niet eens was met de onderhandse verstrekking van de vergunning. Tegen deze uitspraak gingen de staat en de Nederlandse Loterij in beroep bij de Raad van State, het hoogste rechtsorgaan in Nederland.

Waarom één vergunning?

Over de onderhandse vergunning heeft de Raad van State nog geen uitspraak gedaan, want voordat zij zich hierover wil buigen, wil de Raad namelijk eerst wat anders weten. Zij zijn namelijk erg benieuwd naar de motivering van de staat en de Kansspelautoriteit waarom er überhaupt maar één vergunning wordt verstrekt voor de Lotto. Voor goede doelen loterijen worden er immers wel meerdere vergunningen verstrekt, dus waarom niet voor de Lotto?

De buitenlandse partijen wilden ook graag sportweddenschappen en krasloten gaan aanbieden en daar ging het beroep ook over, want ook daarvoor wordt slechts één vergunning uitgegeven en ook deze vergunning is in handen van de Nederlandse Loterij.

De Raad van State oordeelde in dit geval dat er wel terecht maar één vergunning is uitgegeven en dat die ook terecht onderhands naar de Nederlandse Loterij is gegaan. Het gaat bij Krasloten en sportweddenschappen in de ogen van de Raad van State om kansspelen die makkelijk beschikbaar zijn en sneller zouden kunnen lijden tot problematisch gokgedrag.

Aangezien de Nederlandse staat een flinke vinger in de pap heeft de Nederlandse Loterij, kan op deze manier makkelijker criminaliteit en gokverslaving bestreden worden in de ogen van de Raad van State. Ook speelt daarin mee dat de Nederlandse Loterij elk jaar miljoenen schenkt aan goede doelen in Nederland en als deze vergunning in buitenlandse handen zou vallen, dan zou dat nog maar de vraag zijn.

De kans dat er dus een andere aanbieder voor krasloten op de Nederlandse markt zal verschijnen, zal dus klein zijn. Maar of er wel een buitenlandse Lotto op de Nederlandse markt wordt toegelaten, is dus afhankelijk van de motivering van de staat en de Nederlandse loterij.