Menu

Morgen stemt senaat over kansspelwetgeving

kansspelwetgeving

Na letterlijk jaren van wachten is het morgen dan eindelijk zo ver. Dan gaat de Eerste Kamer stemmen over de nieuwe kansspelwetgeving die ook online kansspelen in Nederland moet legaliseren en nog meer aanpassingen doet aan de Nederlandse kansspelsector. Nederland is daarmee één van de laatste landen binnen de Europese Unie die het kansspelvraagstuk op nationaal niveau gaat aanpakken. Dit, terwijl Nederland als één van d eerste landen dit proces startte. Wat op zich tekenend is voor de trage Nederlandse besluitvorming op dit gebied. Overigens is het in het huidige politieke klimaat nog de vraag of de wet ook aangenomen gaat worden.

Lang proces

Voordat we dan eindelijk bij de stemming in de senaat van morgen zijn aangekomen zijn er heel wat jaren verstreken sinds het moment dat er voor het eerst officieel spraken was van een herziening van de kansspelwetgeving. Al in 2012 werden de eerste stappen gezet op weg naar een nieuwe kansspelwetgeving. In het regeerakkoord van Rutte I werd werd opgenomen dat er serieus gekeken zou gaan worden naar een herziening van de huidige kansspelwetgeving. Dit vooral met het oog op legalisering van online kansspelen.

In eerste instantie leek de Nederlandse regering vaart te maken met de legalisering van de online kansspelen. Nadat enkele onderzoeken waren uitgevoerd, werd er in 2014 een akkoord bereikt over de nieuwe wetgeving. Toen leek het er nog op dat alles redelijk snel in kannen en kruiken zou zijn. Er werd zelfs gesproken over een datum in 2016 waarop de nieuwe wet in werking zou moeten treden.

Aanpassingen

Dat het niet gelukt is om de wet in 2016 in werking te laten treden, is geen verrassing. Nadat in de eerste jaren alles redelijk snel leek te gaan, was het met name het CDA dat dwars ging liggen toen de wet al voor een groot deel in de stijgers stond. De partij maakte zich zorgen over waarborgen om gokverslaving zoveel mogelijk te voorkomen en meer mogelijkheden voor mensen om zich hiertegen te beschermen.

Als gevolg hiervan moesten er natuurlijk weer nieuwe onderzoeken worden gedaan, waarna de wet op sommige punten aangepast diende te worden. Aangezien dat soort zaken flink wat tijd kosten, kwam de wet pas in 2016 in aangepaste vorm naar de Tweede Kamer voor een stemming. De wet werd toen overigens wel meteen aangenomen door de kamer. 

Wachten op de Eerste Kamer

Hoewel de wet door de Tweede Kamer werd aangenomen, was de meerderheid klein. De partijen die voor de wet stemden waren: VVD, D66, PVV, Groen Links en PvdA. Het CDA bleef hameren op extra maatregelen op het gebied van gokverslaving. Uiteindelijk werden de wensen van het CDA wederom gehonoreerd, waarna er dus weer een ronde aanpassingen kwam.

Gelukkig was de wet inmiddels al wel aangenomen door de Tweede Kamer, dus de aanpassingen konden in een keer door naar de senaat. Uiteindelijk werd de aanpaste en dus volledige wet zoals die moet zijn vorig jaar, net na de zomer, naar de senaat gestuurd. Maar ook daar was de wet geen prioriteit blijkbaar. Verschillende keren werd de stemming over de wet vooruitgeschoven. 

Maar morgen moet het dan toch echt gaan gebeuren. Of de wet ook meteen wordt aangenomen is nog maar de vraag. Mocht bijvoorbeeld de PvdA toch afzien van steun, dan wordt het al heel lastig om de wet erdoor te krijgen. Maar, mocht alles een keer wel soepel gaan, dan nog is het nog wel even wachten voordat we online kunnen spelen in Nederland. De verwachting is namelijk dat bij aanname van de wet, de eerste licenties pas in 2020 uitgeven zullen worden. Nog even wachten dus. Maar dan heb je ook wat. (Hopen we).