Menu

KNVB en NOC*NSF zetten druk op nieuwe gokwet

Al zo’n tien jaar zijn de Nederlandse politici in Den Haag al bezig met de invoering van een nieuwe Nederlandse kansspelwetgeving. Er zijn al verschillende wetsvoorstellen naar de Kamer gegaan en ook de Raad van State heeft zich twee jaar geleden al gebogen over de nieuwe wetgeving. Tevens zijn er de afgelopen jaren al verschillende aanpassingen gedaan aan de wet, waarbij telkens de belofte kwam dat er snel gestemd zou gaan worden over de nieuwe wet. Ook afgelopen maart had dit weer moeten gebeuren, maar de stemming werd voor de zoveelste keer verplaatst. Er is dus nog steeds geen duidelijkheid over nieuwe kansspelwetgeving en niet alleen de gebruikers van online casino’s zijn inmiddels een beetje klaar met al het wachten, ook de KNVB en NOC*NSF hebben inmiddels druk gezet op de Kamer om zo snel mogelijk tot een besluit te komen.

Sportsector stelt gedragscode op

KNVB en NOC*NSF zetten druk op nieuwe gokwetVooruitlopend op de nieuwe kansspelwetgeving hebben de KNVB en de sportbond NOC*NSF gezamenlijk besloten om een nieuwe gedragscode op te stellen. De beide sportbonden zijn het wachten op Den Haag zat en wilden niet langer meer wachten met het opstellen van een gedragscode. Daarbij hopen ze dat de gedragscode enige druk zal leggen op het besluitvormingsproces in Den Haag, die in hun ogen nu wel lang genoeg geduurd heeft.

In de gedragscode staan verschillende regels die van toepassing moeten worden als de legalisering van de Nederlandse kansspelmarkt straks een feit is. Zo bepaald de code bijvoorbeeld dat sporters onder de 24 jaar niet individueel reclame mogen maken voor kansspelen. Omdat zij als rolmodel voor jongeren worden gezien en daardoor wellicht jongeren aan zouden kunnen zetten tot het spelen van kansspelen.

Voorkoming matchfixing

Natuurlijk is er in de gedragscode ook veel aandacht voor het voorkomen van matchfixing. Niet alleen omdat dit de afgelopen tijd nogal vaak in het nieuws is geweest, maar ook omdat niet geheel onterecht de angst bestaat dat legalisering van de kansspelmarkt dit in de hand zou kunnen helpen. Daarom komt er een verbod op het doorspelen van bepaalde informatie en mogen gokbedrijven die bijvoorbeeld een voetbalclub sponsoren, maar ook andere sponsors zich op geen enkele wijze bemoeien met de selectie of de organisatie van wedstrijden. Maar ook andere regels moeten het probleem van matchfixing aanpakken. Iets wat nu, zonder die gedragscode, een stuk moeilijker is.

Legalisatie kansspelen goed voor de sport

KNVB en NOC*NSF zetten druk op nieuwe gokwetNatuurlijk is het ook in het eigen belang van de sportclubs om te vechten voor legalisatie van de kansspelmarkt in Nederland. Hoe je het ook wendt of keert, de financiële kant van het verhaal speelt natuurlijk een grote rol voor de KNVB en NOC*NSF, alhoewel de bestrijding van matchfixing natuurlijk ook hoog op de agenda staat. In alle Europese landen is er inmiddels een kansspelwetgeving die rekening houdt met online kansspelen en dat heeft ook de sportclubs geen windeieren gelegd.

De financiële impuls die vooral online gokbedrijven kunnen geven aan de Nederlandse sport op het moment dat zij op kunnen gaan treden als sponsors kan de sport alleen maar goed doen, zo stellen de KNVB en NOC*NSF. Het is daarom ook zaak om zo snel mogelijk tot een besluit te komen hierover. Overigens beginnen ook in de Tweede Kamer zelf steeds meer mensen te morren over het feit dat er nog steeds geen beslissing ligt. Dus wie weet gaat het er dit jaar toch nog van komen. Maar ben vooral niet verbaast als het hele gebeuren weer een jaar wordt opgeschoven, want dat gebeurt inmiddels al tien jaar lang zo.