Menu

Omaha Hold’em

Samen met 7 Card Stud en natuurlijk Texas Hold’em behoort Omaha tot de meest gespeelde poker spellen ter wereld. Het is nog niet eens zo lang geleden dat Omaha deze top drie binnen stormde, want jarenlang was draw poker samen met de andere twee varianten het meest gespeelde poker spel.

Omaha heeft eigenlijk vooral een vlucht van populariteit genomen met de komst van de online casino’s. Wat hier de precieze reden van is, is moeilijk te achterhalen, maar het heeft er waarschijnlijk voor een groot deel mee te maken dat het vergelijkbaar is met het immens populaire Texas Hold´em.

Texas Hold´em, maar dan anders

In principe zijn er drie hoofdvormen van poker: Draw, Stud en Hold’em poker. Omaha valt net als Texas Hold’em onder de Hold ‘em categorie en lijkt in de basis dan ook veel op Texas Hold’em. Dat is waarschijnlijk ook een belangrijke reden voor de populariteit van het spel. Omdat het zo op Texas Hold’em lijkt, zijn de regels voor de meeste pokerspelers makkelijk onder de knie te krijgen. Maar ondanks de overeenkomsten, schuilt er in Omaha toch een heel ander spel dan in Texas Hold’em en is het dus perfect voor de broodnodige afwisseling.Omaha Hold'em

Bij Omaha krijgen spelers geen twee, maar vier kaarten in hun hand. Wel worden er net als bij Texas Hold’em in totaal vijf kaarten op tafel gelegd en zal je met de kaarten in je handen en de kaarten op tafel een zo hoog mogelijke pokerhand moeten vormen. Bij Omaha ben je echter wel verplicht om twee van de vier kaarten in je hand en dus maar drie kaarten op het bord te gebruiken. Hierdoor kunnen spelers vaak net iets hogere handen maken dan bij Texas Hold’em en zijn je pokerhanden relatief gezien dus net iets minder waard. Houd hier rekening mee als je Omaha gaat spelen!

Vooral Pot Limit

Net als eigenlijk alle varianten van poker, kun je Omaha spelen in limit, pot limit of no limit, de keuze is daarbij aan jou. Maar net als dat Texas Hold’em juist vaak in no limit wordt gespeeld en 7 Card Stud vaak in limit; zo wordt Omaha meestal in de pot limit variant gespeeld. In de praktijk blijkt dat de fijnste en spannendste vorm voor dit spel. Bij grote live toernooien zullen de Omaha events dan ook vaak pot limit zijn, alhoewel de andere vormen ook voorkomen.

Omaha is overigens ook onderdeel van de HORSE toernooien, waarbij de O staat voor Omaha. Bij HORSE toernooien wordt echter meestal Omaha Hi/Lo gespeeld en niet het standaard Omaha spel. We hebben ook een speciale Omaha Hi/Lo pagina waar je meer informatie over deze variant kunt vinden.

Lees ook: