Menu

Craps is een kansspel met dobbelstenen. We weten dat Romeinse soldaten al meer dan 2000 jaar geleden varkensbotten in hun wapenschilden gooiden tijdens een spel genaamd “botten”. Wie weet is het spel Craps daar wel van afgeleid.

craps speluitlegDoel van het spel

Bij Craps komt het er in de kern op neer dat je de uitkomst probeert te voorspellen van het gooien met twee dobbelstenen. Je stelt met de eerste gooi een puntenaantal vast (point), dat je vervolgens in de volgende gooi nogmaals probeert te gooien of juist niet probeert te gooien. Wat gunstig en wat niet gunstig is om te gooien, is volledig afhankelijk van de weddenschap die je kiest.

Hoe speel ik het spel?

Speluitleg crapsWedden

Om je inzet te bepalen, plaats je de fiches met de gewenste waarde op de Crapstafel in het gewenste veld. Bij Craps kun je veel verschillende weddenschappen plaatsen.

De velden op de Crapstafel staan voor de verschillende weddenschappen. De meest voorkomende weddenschappen zijn hieronder op een rijtje gezet bij type weddenschappen.

Gooien

Je plaatst eerst de gewenste weddenschappen op tafel. Vervolgens gooi je de dobbelstenen. Je hebt de keus om zelf de dobbelstenen te gooien, maar je kunt dat ook door een ander laten doen. Bij de meeste aanbieders van Craps verschijnt de uitkomst van de dobbelstenen in het scherm. Dit geldt ook voor het gewonnen of het verloren bedrag.

Weddenschappen

Sommige weddenschappen zijn alleen beschikbaar voor de openingsworp, ook wel come out roll genoemd. Andere weddenschappen zijn alleen mogelijk als de point al bepaald is. Het puntenaantal dat je gooit in de openingsworp wordt de point genoemd. Een point is bepaald wanneer er in de openingsworp 4, 5, 6, 8, 9 of 10 gegooid is. De daarop volgende gooien die je doet, heten de point rolls. Je blijft, na de openingsworp en het bepalen van de point, de dobbelstenen gooien totdat er 7 gegooid wordt of de point. Als een van beide gebeurt dan begint de ronde weer opnieuw met het gooien van de openingsworp. Of je wint of verliest hangt af van de weddenschap die je geplaatst hebt.

Type weddenschappen

Pass Line Bet (Front Line)
Dit is de meest populaire weddenschap. De weddenschap is mogelijk voor de openingsworp. Wanneer de point bepaald is, mag de weddenschap niet worden veranderd. Je wint als de openingsworp 7 of 11 is. Je verliest als de openingsworp 2, 3, of 12 is (deze aantallen worden Craps genoemd). Na het bepalen van de point, win je als je de point gooit voordat je 7 gooit. Als je eerder 7 gooit dan de point, dan verlies je. De weddenschap wordt verwijderd na verlies of winst.

Don’t Pass Bet (Black Line)

De weddenschap is mogelijk voor de openingsworp. Je wint als de openingsworp 2 of 3 is. Je verliest als de openingsworp 7 of 11 is. Bij 12 is het gelijkspel en krijg je de inzet terug. Een point is bepaald wanneer er in de openingsworp 4, 5, 6, 8, 9 of 10 gegooid is. Gooi je na de openingsworp 7 voordat je de point gooit, dan win je. Gooi je de point voordat je 7 gooit, dan verlies je. De weddenschap wordt verwijderd na verlies of winst.

Come Bets

Mogelijk als de point bepaald is. De regels zijn hetzelfde als bij de Pass Line Bet. Wanneer de come point bepaald is, kun je de weddenschap niet meer wijzigen. Je wint bij het gooien van 7 of 11. Je verliest bij het gooien van 2, 3 of 12. Een come point is bepaald wanneer er in de openingsworp 4, 5, 6, 8, 9 of 10 gegooid is. De dealer verplaatst de weddenschap van het Come veld naar het corresponderende veld van het gegooide puntenaantal. Wanneer de come point bepaald is, win je als je de come point gooit, voordat je 7 gooit. Je verliest als je eerst 7 gooit, voordat je de point gooit. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Don’t Come Bets

Mogelijk als de point bepaald is. De regels zijn hetzelfde als bij de Don’t Pass Line Bet. Je wint bij het gooien van 2 of 3. Je verliest bij het gooien van 7 of 11. Bij 12 is het gelijkspel en krijg je de inzet terug. Een come point is bepaald wanneer er in de openingsworp 4, 5, 6, 8, 9 of 10 gegooid is. De dealer verplaatst de weddenschap van het Don’t Come veld naar het corresponderende veld van het gegooide puntenaantal. Wanneer de come point bepaald is, win je als je 7 gooit voordat je de point gooit. Je verliest als je eerst de point gooit, voordat je 7 gooit. De weddenschap wordt verwijderd na verlies of winst.

Place Bet to Win

Deze weddenschap kun je op elk moment plaatsen. Hij wordt echter pas actief zodra de point bepaald is. De speler wedt op het/de nummer(s) 4, 5, 6, 8, 9, of 10. Dit wordt het Place Number. Je wint als je het Place Number gooit, voordat je 7 gooit. Je verliest als je 7 gooit, voordat je het Place Number gooit. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Place Bet to Loose

Deze weddenschap kun je op elk moment plaatsen. Hij wordt echter pas actief zodra de point bepaald is. De speler wedt op het/de nummer(s) 4, 5, 6, 8, 9, of 10. Dit wordt het Place Number. Je wint als je 7 gooit, voordat je het Place Number gooit. Je verliest als je het Place Number gooit, voordat je 7 gooit. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Hardway Bets

Deze weddenschap kun je op elk moment plaatsen. Hij wordt echter pas actief zodra de point bepaald is. De speler wedt op het/de nummer(s) 4, 6, 8, of 10. Je wint als je het puntenaantal ‘the hard way’ gooit. Dat wil zeggen: gooi 4 door het gooien van een paar 2-en; gooi 6 door het gooien van een paar 3-en; gooi 8 door het gooien van een paar 4-en; gooi 10 door het gooien van een paar 5-en. Je verliest bij het gooien van 7 en bij het gooien van het puntenaantal de ‘easy way’. Zoals het gooien van 4 door het gooien van 1 en 3. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

One Roll Bets

De speler wedt op het/de nummer(s) 2, 3, 11 of 12. Je wint als je het geselecteerde puntenaantal gooit. Je verliest als je NIET het geselecteerde puntenaantal gooit.

Field

De speler wedt dat één van een groep nummers (2, 3, 4, 9,10,11 of 12) gegooid zal worden bij de volgende gooi. Je verliest als er 5, 6, 7, of 8 gegooid wordt. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Any Craps

De speler wedt op de uitkomst van de volgende gooi. Je wint bij het gooien van 2, 3 of 12 (deze nummers worden Craps genoemd). Je verliest bij het gooien van een ander puntenaantal. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Any 7

De speler wedt op de uitkomst van de volgende gooi. Je wint bij het gooien van 7. Je verliest bij het gooien van een ander puntenaantal. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Eleven or Craps (Horn Bets)

De speler wedt op de uitkomst van de volgende gooi. Je wint bij het gooien van 2, 3, 11 of 12. Je verliest bij het gooien van een ander puntenaantal. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Big 6

Deze weddenschap kun je op elk moment plaatsen. Hij wordt echter pas actief zodra de point bepaald is. Je wint bij het gooien van 6. Je verliest als je een 7 gooit, voordat je 6 gooit. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Big 8

Deze weddenschap kun je op elk moment plaatsen. Hij wordt echter pas actief zodra de point bepaald is. Je wint bij het gooien van 8. Je verliest als je een 7 gooit, voordat je 8 gooit. Na winst blijft de weddenschap op tafel liggen. Je kunt de weddenschap wel verwijderen. Na verlies wordt de weddenschap automatisch verwijderd.

Naast deze weddenschappen kun je bij Craps nog inzetten op een aantal aanvullende weddenschappen:

  • After Don’t Pass Bet
  • After Pass Line Bet
  • After Come Bet
  • After Don’t Come Bet

Uitbetalen

Uitbetaling per weddenschap
Pass Line Bets 1 – 1
Don’t Pass Bets 1 – 1
Come Bets 1 -1
Don’t Come Bets 1 – 1
Place Be to Win 9 – 5 (bij 4 of 10)
7 – 5 (bij 5 of 9)
7 – 6 (bij 6 of 8)
Place Bet to Lose 5 – 11 (bij 4 of 10)
5 – 8 (bij 5 of 9)
4 – 5 (bij 6 of 8)
Hardway Bets 7 – 1 (bij 4 of 10 the hard way)
9 – 1 (bij 6 of 8 the hard way)
One Roll Bets 30 – 1 (bij 2 of 12)
15 – 1 (bij 3 of 11)
Field 1 – 1 (bij 3, 4, 9, 10 of 11)
2 – 1 (bij 2 of 12)
Any Craps 7 – 1
Any 7 4 – 1
Eleven or Craps 7 – 2 (bij 2, 3 of 12)
15 – 2 (bij 11)
Big 6 7 – 6
Big 8 7 – 6