Menu

Speluitleg Omaha Hi/Lo

Een leuke en uitdagende pokervariant is Omaha Hi/Lo, ook wel Omaha 8 or better genoemd. Het grote verschil met Omaha zit ‘m in het splitsen van de pot. Die wordt namelijk verdeeld over de hoogste en de laagste pokerhand.

Speel hier gratis Poker

Doel van het spel

Omaha hi/loBij Omaha Hi/Lo speel je om de hoogste combinatie van maximaal vijf kaarten uit een totaal van negen kaarten en/of om de laagste combinatie. De beste hoge hand wint automatisch de helft van de pot. Om de andere helft van de pot te winnen moet je een ‘goeie’ lage hand hebben.

4 Pocket kaarten of Hole kaarten

Bij Omaha Hi/Lo moeten spelers twee (niet meer en niet minder) van de vier pocket kaarten (gesloten kaarten) gebruiken in combinatie met drie van de gezamenlijke kaarten. Dit is exact hetzelfde als bij Omaha Hold’em.

Inzetten en spelen

Het spel verloopt net als bij Texas en Omaha Hold’em in vier fases met vier inzetrondes: deal, flop, turn en the river.

Een lage hand spelen
De pot wordt opgesplitst tussen de beste hoge hand en de beste lage hand. Een lage hand bestaat uit vijf kaarten van verschillende waarden van 8 of lager. Bekijk voor de waarde van de beste hoge hand de speluitleg van Texas Hold’em.

De beste lage hand is Aas, 2, 3, 4, 5, ook wel wheel of bicycle genoemd. Deze combinatie kan overigens ook als Straight meetellen voor je hoge hand. Het is dus mogelijk dat een speler zowel de beste hoge als de beste lage hand heeft en daarmee de volledige pot wint.

De beste lage hand is de speler met de laagste hoge kaart. Een speler met 2, 4, 5, 6, 7 heeft een betere lage hand dan iemand met Aas, 2, 4, 6, 8. De eerste heeft namelijk als hoogste kaart een 7 en de tweede heeft als hoogste kaart een 8. Als twee of meer spelers dezelfde hoge kaart hebben, dan wint de speler met de tweede ‘lage hoogste’ kaart. Als er niemand is met vijf kaarten van 8 of lager dan gaat de hele pot naar de beste hoge hand.

Belangrijk bij Omaha Hi/Lo:

  • Heb je een Straight of een Flush dan kun je wel meedingen naar de laagste hand. De waarde die deze combinaties normaal hebben, gelden niet als je gaat voor de laagste hand.
  • Het is toegestaan om verschillende kaarten te gebruiken voor de hoogste en laagste hand.
  • Het is bij Omaha Hi/Lo verplicht om 2 van je 4 gesloten kaarten te gebruiken in combinatie met 3 van de gezamenlijke kaarten.
  • Bij identieke handen worden het hoge en lage aandeel van de pot evenredig verdeeld over de spelers met de beste handen. Als er geen enkele hand voor laag in aanmerking komt, wordt de pot gewonnen door de beste hand voor hoog.