Menu

Hoe speel je poker? Als je nieuw bent met poker, dan kun je het beste met Texas Hold’em beginnen. Dit is de meest eenvoudige én meest populaire variant. Ideaal dus als je het spel wilt leren om aan toernooien mee te kunnen doen. 

De basisregels van texas hold’em kun je vrij snel leren, maar alleen met genoeg oefening kun je echt goed worden. Natuurlijk helpt een goede pokerface je ook een handje. Daarnaast is het ook handig om de gezichten van je medespelers te kunnen lezen. Behalve natuurlijk als je online speelt. Dan is het goed om het spel texas hold’em goed te leren kennen.

Speel hier gratis Poker!

Doel van het spel

Bij Poker speel je tegen je medespelers. Bij Pspeluitleg texas hold'emoker speel je om de hoogste combinatie van maximaal vijf kaarten uit een totaal van zeven kaarten. Iedere speler ontvangt twee gesloten kaarten. De andere vijf gezamenlijke kaarten worden met de beeldzijde naar boven op de tafel gelegd.

De dealer

In multi-player poker gaat de rol van de dealer met de klok mee de tafel rond, zodat elke speler de kans krijgt om de laatste persoon te zijn om actie te ondernemen in de eerste inzetronde. Over het algemeen is de eerste persoon die aan een tafel zit de dealer voor de eerste ronde.

Als je online poker speelt, dan worden de kaarten automatisch gedeeld en vervalt de rol van dealer. Vaak wordt er wel een dealer aangewezen, alleen om aan te geven wie er aan de beurt is voor de kleine en de grote blinde inzetten.

Kleine en grote blinde inzet

Voordat er gespeeld wordt, moeten de twee spelers links van de dealer een blinde inzet plaatsen. Met andere woorden, zij moeten een inzet plaatsen voor zij hun kaarten zien.

De eerste speler aan de linkerkant van de dealer moet de kleine blinde inzet plaatsen, dat meestal gelijk is aan de helft van de minimum inzet. De tweede speler links van de dealer plaatst de grote blinde inzet, dat meestal gelijk is aan de minimuminzet.

Hoe speel ik het spel?

Een tafel kiezen

Je begint met het kiezen van een tafel om aan te gaan spelen. Elke tafel heeft een minimum en maximum buy-in. De buy-in is het aantal fiches dat je aan tafel meebrengt wanneer je gaat zitten. De buy-in is verbonden aan de tafelinzetten. Gewoonlijk is het minimum dat je mee moet brengen aan fiches 10 keer de grote blinde inzet en het maximum is 100 keer de grote blind inzet. Je kunt elk bedrag kiezen wat daartussen valt.

Spelen

Het spel wordt in vier fases gespeeld, met een inzetronde in elke fase.

Fase 1: de deal
Elke speler ontvangt twee kaarten met de beeldzijde naar beneden, ook wel pocketkaarten genoemd. Daarna worden er vijf gezamenlijke kaarten in het midden van de tafel neergelegd met de beeldzijde naar boven.

Inzetronde 1
Dan begint er een inzetronde. Deze begint met de speler links van de dealer. Afhankelijk van voorafgaande activiteiten in de huidige spelronde, kan een speler kiezen voor fold, check, call, bet of raise binnen de grenzen van de spellimieten en tafelstakes.

Fold: de hand opgeven
Check
: afzien van inzetten, gelijk aan passen (dit kun je niet doen als de spelers voor jou allemaal ingezet hebben)
Call
: meegaan met de inzet van een andere speler
Bet: een inzet plaatsen
Raise
: de inzet verhogen

Een inzetronde kan een paar keer de tafel rond gaan als er verhogingen en her-verhogingen zijn. De ronde is afgelopen zodra alle spelers gecalled hebben of hun kaarten verworven hebben.

Fase 2: flop
Als de eerste inzetronde afgelopen is, legt de dealer drie kaarten open in het midden van de tafel. Dit wordt de flop genoemd. De actieve spelers hebben nu twee gesloten en drie open kaarten.

Inzetronde 2
De tweede inzetronde begint bij de eerste actieve speler links van de dealer.

Fase 3: turn
De dealer legt naast de flop een vierde gezamenlijke kaart. Deze wordt de turn genoemd.

Inzetronde 3
De derde inzetronde begint opnieuw bij de eerste actieve speler links van de dealer.

Fase 4: the river
Ook nu wordt weer één open kaart aan de open kaarten toegevoegd. In totaal liggen er nu vijf open kaarten in het midden van de tafel. Deze vijfde kaart heet the river.

Inzetronde 4, de laatste inzetronde
Opnieuw begint de inzetronde bij de eerste actieve speler links van de dealer. De speler die de beste combinatie kan maken door gebruik te maken van de vijf open kaarten op de tafel en de twee in zijn hand, heeft gewonnen en wint de pot. Als twee of meer spelers de beste hand hebben, wordt de pot onder deze spelers opgesplitst, waarbij iedere speler een gelijk deel van de pot krijgt.

Volgende hand

Nadat de pot aan de winnaar van het spel is toegekend, schuift de rol van de dealer één positie verder met de klok mee.

Handwaarden Texas Hold’em

Benaming Omschrijving
Royal Flush De 5 opeenvolgende kaarten 10 t/m Aas van dezelfde kleur.
Straight Flush 5 opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur
4 of a kind 4 kaarten met dezelfde puntenwaarde
Full House 3 kaarten met dezelfde puntenwaarde, gecombineerd met 2 kaarten met dezelfde puntenwaarde
Flush 5 kaarten van dezelfde kleur
Straight 5 opeenvolgende kaarten (ook Aas, 2, 3, 4, 5 is een Straight)
3 of a kind 3 kaarten met dezelfde puntenwaarde
2 pair 2 keer 2 kaarten met dezelfde puntenwaarde
1 pair 2 kaarten met dezelfde puntenwaarde
High Card Wanneer geen andere handwaarde is bereikt, dan wint de hoogste kaart