Menu

Caribbean Poker Speluitleg

Caribbean Poker is een kaartspel dat is afgeleid van het welbekende pokerspel. In de variant met dobbelstenen is het spel ook wel bekend onder de naam Yahtzee.

Speel hier gratis Poker

Caribbean Poker SpeluitlegDoel van het spel

Het doel van het spel is om een combinatie van kaarten te behalen die een hogere waarde heeft dan de combinatie van de bank, ook wel de dealer genoemd. Bij dit spel is het ook mogelijk om mee te spelen met de Progressive Jackpot.

Alle Caribbean Poker-spelers spelen op één jackpot, hierdoor kunnen de winsten uit de jackpot flink oplopen!

De kaarten

De dealer heeft één kaartspel, dus 52 kaarten, tot zijn beschikking. Deze kaarten hebben de gangbare puntenwaarde: 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, Boer, Vrouw, Heer, Aas. Belangrijker dan de waarde van de kaarten is echter de combinatie van de kaarten. Dat bepaalt in eerste instantie winst of verlies. Pas bij een gelijke kaartcombinatie wordt er gekeken naar de puntenwaarde van de kaarten. Uitleg over de mogelijke kaartcombinaties vind je hieronder bij Kaartcombinaties.

Hoe speel ik het spel?

Inzet bepalen
Je begint het spel met het bepalen van je Ante-inzet. Vaak geldt er een minimum en een maximum inzet. Je kunt meespelen op de Jackpot door een fiche, vaak met waarde 0,5, in de Jackpotslot te doen.

Delen
De dealer deelt. Je ontvangt vijf kaarten en de dealer deelt vijf kaarten aan zichzelf. De dealer laat maar één kaart zien. Zelf kun je al je kaarten bekijken. Nu volgt voor de speler een beslissingsmoment. Ga je passen of spelen?

Passen
Als je past dan gaat de Ante-inzet naar de dealer en is de spelronde afgelopen.

Spelen
Als je besluit te spelen (Raise), wordt de zogenaamde Bet-inzet ingezet. Deze Bet-inzet bedraagt twee keer de waarde van de Ante-inzet.

Speel je, dan legt de dealer alle kaarten open op tafel. Nu zijn er twee mogelijkheden. De dealer speelt of de dealer speelt niet. Dat is afhankelijk van de kaarten die de dealer heeft. De dealer moet minimaal één Aas en één Heer hebben of een kaartcombinatie 1 Pair of hoger. Speelt de dealer niet, dan krijg je één keer je Ante-inzet uitbetaald en behoud je de Bet-inzet. De spelronde is afgelopen.

Speelt de dealer wel, dan wordt je kaartcombinatie met die van de dealer vergeleken.

Als je een hogere kaartcombinatie hebt dan de dealer, dan krijg je je Ante-inzet één keer uitbetaald en wordt je Bet-inzet na vermenigvuldiging met een factor die afhankelijk is van de kaartcombinatie uitbetaald. Uitleg hierover vind je hieronder bij Kaartcombinaties.

Kaartcombinaties

Dezelfde kaartcombinatie
Het kan zijn dat zowel de speler als de dealer dezelfde kaartcombinatie hebben. Dan wordt er gekeken naar de hoogste puntenwaarde van de kaarten om de winnaar te bepalen. Bij een Full House bijvoorbeeld geeft de waarde van de kaart die drie keer voorkomt uitsluitsel. Zo is een Full House opgebouwd uit Boer + Boer + Boer + 6 + 6 meer waard dan een Full House opgebouwd uit Aas + Aas + 8 + 8 + 8. De Boer wordt vergeleken met de 8; de Boer wint.
Mocht dit geen uitsluitsel geven (beiden dezelfde kaart) dan wordt naar de volgende kaart gekeken.

Het kan voorkomen dat nadat alle kaarten zijn bekeken er geen winnaar kan worden bepaald. In dat geval wordt er een gelijkspel uitgeroepen. Dit wordt Stand Off genoemd. Er worden dan geen uitbetalingen gedaan. De spelronde is nu afgelopen.

Uitbetalen
Als de dealer speelt (Aas / Heer of hoger) en jij wint, dan wordt de Bet-inzet uitbetaald volgens onderstaand schema:

Kaartcombinatie Uitbetaling
Royal Flush 100 tegen 1
Straight Flush 50 tegen 1
4 of a kind 20 tegen 1
Full House 7 tegen 1
Flush 5 tegen 1
Straight 4 tegen 1
3 of a kind 3 tegen 1
2 pair 2 tegen 1
1 pair 1 tegen 1
High Card 1 tegen 1

Hieronder volgen de waarden van de kaartcombinaties, evenals een korte omschrijving. Van boven naar beneden neemt de waarde af. Een Full House wint dus van een Straight.

Benaming Omschrijving
Royal Flush De 5 opeenvolgende kaarten 10 t/m Aas van dezelfde kleur.
Straight Flush 5 opeenvolgende kaarten van dezelfde kleur.
4 of a kind 4 kaarten met dezelfde puntenwaarde.
Full House 3 kaarten met dezelfde puntenwaarde, gecombineerd met 2 kaarten met dezelfde puntenwaarde.
Flush 5 kaarten van dezelfde kleur.
Straight 5 opeenvolgende kaarten. (Ook Aas, 2, 3, 4, 5 is een Straight)
3 of a kind 3 kaarten met dezelfde puntenwaarde.
2 pair 2 keer 2 kaarten met dezelfde puntenwaarde.
1 pair 2 kaarten met dezelfde puntenwaarde.
High Card Geen van bovenstaande combinaties. De hoogste kaart wint.

Jackpot
Je kunt een uitbetaling uit de jackpot krijgen, ongeacht of de dealer wel of niet speelt. Uiteraard moet je dan wel ingezet hebben op de Jackpot. Uitbetaling vindt plaats volgens onderstaand schema:

Kaartcombinatie Uitbetaling
Royal Flush Volledige Jackpot (met min. van 10000 tegen 1)
Straight Flush 5000 tegen 1
4 of a kind 500 tegen 1
Full House 100 tegen 1
Flush 50 tegen 1