Menu

Omaha Hi/Lo

Omaha Hold’em is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het meest gespeelde poker spel na Texas Holdem. Omaha heeft wel iets weg van Texas Holdem en is daarom makkelijk te leren voor spelers die eens wat anders zoeken dan Texas Holdem, maar tegelijkertijd zijn er genoeg veranderingen om totaal andere speelervaring te bieden. Als je inmiddels al bekend bent met de normale versie van Omaha en nog meer diepgang in het spel zoekt, dan is Omaha Hi/Lo zeker het spelen waard.

Omaha hi/loWat is Omaha Hi/Lo

Als je weleens door de verschillende pokerspellen van je favoriete online casino hebt gescrolled, dan kan het bijna niet anders dan dat je wel eens een Hi/Lo game tegen bent gekomen en je wellicht hebt afgevraagd wat dit nu inhoudt. Het grote verschil tussen Omaha en de Hi/Lo variant zit ‘m in het splitsen van de pot. Die wordt namelijk verdeeld over de hoogste en de laagste pokerhand.

De beste hoge (Hi) hand wint automatisch de helft van de poten de andere helft van de pot gaat naar de laagste (Lo) hand, waarbij de laagste hand wel aan bepaalde voorwaarden moet voldoen. Hierdoor moet je dus niet alleen rekening houden met het hitten van je hoge kaarten, maar komen ook je lage kaarten ineens in het spel. De basisregels zijn hierbij hetzelfde als bij Omaha. Dus je zal twee van de vier kaarten in je hand en drie kaarten op het bord moeten gebruiken om de hoogste en/of laagste hand te maken.

De lage hand

kaartenDe volledige spelregels van Omaha en ook van Omaha Hi/Lo kun je op onze spelregel pagina van de beide spellen vinden. Maar toch willen we hier even aandacht besteden aan de lage hand. Het is namelijk niet zo dat als je de slechtste hand hebt, je ook automatisch de andere helft van de pot wint. Als er geen kwalificeerbare lage hand is, want de hoge hand de hele pot.

De lage hand moet minimaal acht of lager zijn. Dus een acht en vier lagere kaarten. Hoe lager, hoe beter. Als je een pair hebt, dan kwalificeert je hand overigens niet, want dan heb je immers een paar. Voor een straight geldt dit dan weer niet. De laagste hand die je kunt hebben is dan ook 5-4-3-2-A straat en de slechtst mogelijke lage hand is de 8-7-6-5-4 straat.

Probeer het zelf

Voor de meeste spellen is het waar dat je het spel het beste kunt spelen om het te leren en te begrijpen en dat is bij Omaha Hi/Lo nog meer waar dan bij veel andere pokerspellen. Natuurlijk is het slim om eerst de regels te lezen en goed in je hoofd te hebben welke hoge en vooral lage handen gelden, maar hoe dit in de praktijk zijn uitwerking heeft op het spel, is moeilijk om uit te leggen en zal je dus zelf moeten ervaren.

Het is wel slim om eerst wat potjes Omaha te spelen voordat je aan Hi/Lo begint, anders zijn er wel erg veel nieuwe dingen waar je rekening mee moet houden.

Lees ook: