Menu

Speluitleg 7 Card Stud

7 Card Stud is een veel gespeelde variant van Poker. Op Texas Hold’em na, waarschijnlijk het meest gespeeld. Het grote verschil met Texas Hold’em is dat er geen gezamenlijke kaarten zijn.

Doel van het spel

Bij Poker speel je tegen je medespelers. Bij 7 Card Stud speel je om de hoogste combinatie van maximaal vijf kaarten uit een totaal van zeven kaarten.

Spelen

7 Card Stud wordt in zes fases gespeeld, met een inzetronde in elke fase.

Fase 1: Ante

Alle spelers plaatsen een Ante (een soort blinde inzet). Vaak is dit maar een klein bedrag: 10-25% van de minimum inzet.

Fase 2: 3rd street

Alle spelers krijgen 2 gesloten kaarten (Pocket kaarten of Hole kaarten) en 1 open kaart (Door Card).
Inzetronde 1
Deze inzetronde verloopt anders dan bij Texas Hold’em. De eerste inzetronde begint bij de speler met de laagste open kaart op tafel. Deze speler moet de helft van de minimum inzet inzetten. De volgende speler kan die inzet dan aanvullen tot de minimum inzet door een bet te plaatsen (of hij kan besluiten tot fold). De andere spelers hebben vervolgens de mogelijkheden call (meegaan met de inzet van de andere speler), raise (inzet verhogen), check (afzien van inzetten) of fold (de hand opgeven). De ronde eindigt wanneer alle spelers zijn meegegaan of hun hand hebben opgegeven.

Fase 3: 4th street

Alle spelers krijgen nog een extra kaart open op tafel (dus de tweede open kaart voor elke speler).
Inzetronde 2
Er volgt een inzetronde die ditmaal (en de komende inzetrondes) begint bij de speler met de beste combinatie open kaarten (dus 2 negens is hoger dan een Aas en een Koning). Deze speler kan kiezen voor fold (zijn hand opgeven), bet (de minimum inzet spelen) of check (zijn beurt doorgeven). De andere spelers hebben de mogelijkheid tot call (meegaan met de inzet), raise (inzet verhogen) of fold (de hand opgeven) – of bet als de speler daarvoor zijn beurt heeft doorgegeven. De ronde eindigt wanneer alle spelers zijn meegegaan of hun hand hebben opgegeven.

Fase 4: 5th street

Alle spelers krijgen weer een nieuwe open kaart.
Inzetronde 3
De speler met de beste open kaarten begint. Deze ronde verloopt hetzelfde als de vorige ronde, maar wordt gestart met de maximum inzet. De ronde eindigt wanneer alle spelers zijn meegegaan of hun hand hebben opgegeven.

Fase 5: 6th Street

Alle spelers krijgen weer een nieuwe open kaart.
Inzetronde 4
De speler met de beste open kaarten begint. Deze ronde verloopt hetzelfde als de vorige ronde. De ronde eindigt wanneer alle spelers zijn meegegaan of hun hand hebben opgegeven.

Fase 6: 7th Street (of the river)

Elke speler krijgt weer een laatste persoonlijke open kaart toegedeeld.
Inzetronde 5
Er volgt een laatste inzetronde, die begint bij de speler met de beste open kaarten. Deze inzetronde verloopt hetzelfde als de vorige ronde. De ronde eindigt wanneer alle spelers zijn meegegaan of hun hand hebben opgegeven.

Showdown

Elke overgebleven speler toont zijn hand als hij dat wilt, waarbij de laatste die voor ‘bet’ of ‘raise’ gekozen had als eerste zijn hand laat zien. De spelers mogen hun beste hand vormen uit de vijf persoonlijke open kaarten en twee gesloten kaarten. De beste hand wint.
In het geval dat er niet genoeg kaarten zijn (dat kan gebeuren wanneer 8 spelers doorspelen tot de Showdown) – dan wordt bij 7th street een open kaart gespeeld die voor iedereen als zevende kaart geldt. Een gezamenlijke kaart dus.