Menu

Wedden op Paarden

Wedden op paarden is erg populair. Bij veel bookmakers tref je dan ook een rubriek wedraces aan. Op welke wedstrijden je kunt wedden loopt nogal uiteen per aanbieder.

wedden op paardenIn de paardensport is een aantal soorten paardenraces te onderscheiden:

Draverij
Het is de bedoeling dat het paard voor een sulky, met daarop zijn of haar pikeur, hard draaft. De sulky is een ultra licht tweewielig kar. Tijdens de koers mag het paard niet in galop gaan (in jargon “springen”).

Vlakkebaan ren
De paarden leggen met een jockey in het zadel een parcours galopperend af. De galop is voor een paard de snelste manier van voortbewegen.

National Hunt ren
Er zijn grofweg twee soorten National Hunt rennen: de steeple-chase en de hordenren. Beide zijn koersen waar de paarden galopperend een parcours afleggen en daarbij onderweg over hindernissen moeten springen. Horden zijn flexibele hindernissen van zo’n 90cm hoog, die wegklappen als het paard ermee in aanraking komt. Op een parcours van een steeple-chase staan hindernissen die hoger zijn (ca. 120cm) en minder meebuigen. National Hunt koersen zijn zeer populair in Engeland.

Kortebaan draverij
Bij dit type draverij strijden zo’n twintig paarden één tegen één op een baan van ongeveer 300 meter. De winnaar gaat over naar de volgende ronde en strijdt tegen een andere winnaar uit de vorige ronde (‘omloop’). Kortebaan draverijen worden meestal midden in een dorp of stadje gehouden en maken vaak deel uit van de lokale feestweek.
Bron: weddenoppaarden.nl

Wat voor type weddenschappen kun je afsluiten bij paardenrennen?

Welke weddenschappen je af kunt sluiten is afhankelijk van de aanbieder waarbij je wedt. Hieronder volgt een greep uit de mogelijke weddenschappen.

Welk paard finisht als eerste?
Wed op het paard dat als eerste finisht. Dit wordt over het algemeen de winnend weddenschap genoemd. Je kunt vaak in één koers op meerdere paarden wedden.

Welk paard wordt nummer 1, 2 of 3?
Voorspel welk paard op de 1e, 2e of 3e plaats finisht. Deze weddenschap is vaak alleen mogelijk als er tenminste zes paarden aan de start verschijnen. Ook hier kun je per koers op één of meerdere paarden wedden. Als het paard waarop je gewed hebt bij de eerste drie finisht, win je. Dit wordt de geplaatst weddenschap genoemd.

Winnend/Geplaatst
Hierbij speel je de spellen winnend en geplaatst tegelijkertijd. Finisht het gekozen paard als eerste dan wint je zowel de prijs in het winnend-spel als in het geplaatst-spel. Als het paard als tweede of derde finisht dan win je een prijs in het plaats-spel.

Welk paard eindigt als tweede?
Vaak wordt dit de Ita weddenschap genoemd. Je kunt wedden op het paard waarvan jij denkt dat het als tweede zal eindigen.

Welk paard eindigt als derde?
Vaak wordt dit de Trita weddenschap genoemd. Je kunt wedden op het paard waarvan jij denkt dat het als derde zal eindigen.