Aantal gokverslaafden gehalveerd
Het aantal gokverslaafden is sinds 1988 bijna gehalveerd tot 40.000 personen. Meer voorlichting over de risico’s van het gokken en verschillende andere preventiemaatregelen blijken goed te werken.
Het aantal gokverslaafden is sinds 1988 bijna gehalveerd tot 40.000 personen.
Meer voorlichting over de risico’s van het gokken en verschillende andere preventiemaatregelen, zoals scherpere toegangscontroles bij gokhallen blijken goed te werken.
De afgelopen jaren is het aantal probleemspelers beter in kaart gebracht. Dat zijn de belangrijkste conclusies die de vereniging Geestelijke Gezondheids Zorg (GGZ) en de VAN Speelautomatenbranche-organisatie trekken uit een onderzoek van het Centrum voor Verslavingsonderzoek (CVO) in Utrecht en het Bonger Instituut van de Universiteit van Amsterdam. Het CVO-onderzoek startte in 2000. In dat jaar mochten de zogenaamde amusementscentra ook andere gokspelen aanbieden, zoals roulette en blackjack waarop meerdere mensen tegelijk kunnen spelen. Tegelijkertijd moesten de centra de toegangscontroles verscherpen.
„We dachten dat het aantal bezoekers zou stijgen, maar dat daalde echter aanzienlijk” , aldus VAN-voorzitter Anette Kok in een reactie. Kok schrijft dat voor een belangrijk deel toe aan de invoering van de euro in 2001. „Het aantal probleemspelers veranderde vrijwel niet, maar hun aantal groeide ook niet door het ruimere aanbod” , aldus Kok. „Spelen werd duurder, en we zagen dat vooral recreatieve spelers wegbleven. Probleemspelers lieten zich niet wegjagen door de duurdere euro. Maar die groep hebben we nu veel beter in beeld, zodat we ook gerichter maatregelen kunnen nemen.”
Kok wijst in dat verband op het Actieplan Kansspelen dat de branche in samenwerking GGZ, Horeca Nederland en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VGN) eind vorig jaar opzette. Een veelheid aan preventieve maatregelen moet kansspelverslaving voorkomen en probleemspelers naar de hulpverlening begeleiden. Het actieplan mikt erop dat in 2009 het aantal probleemspelers in amusementscentra met 3 procent is gedaald.
Kok: „Maar we zijn geen hulpverleners. De meerderjarige consumenten blijven zelf verantwoordelijk. Ze zijn binnen bij aanbieders van kansspelen. Maar we helpen door ze aan te bieden zich op een witte lijst te laten zetten, die voorziet in een vrijwillig entreeverbod. Door betere opleiding van medewerkers kunnen we ook zwaardere gevallen beter benaderen en verwijzen door naar de hulpverlening.”
Bron: Eindhovens Dagblad