Menu

België pakt wetgeving wedden in boekwinkels aan

bingo

In het buitenland zij de regels rond kansspelen toch altijd net even wat anders dan in Nederland. In Nederland zijn ze relatief streng als we het vergelijken met de meeste andere Europese landen. Het is immers niet voor niets dat we één van de laatste Europese landen die online kansspelen reguleerde. Maar de wat lossere regulering in sommige andere landen is ook niet altijd een feest. Zo bleken in België veel wedkantoren zich voor te doen. Iets dat strikt volgens de wet niet illegaal was, maar zich toch zeker in grijs gebied bevond. Daarom hebben onze zuiderburen de wetgeving hierop aangepast.

Wedden in een boekwinkel

In Nederland kun je bij veel boekhandels en tijdschriftenhandels terecht voor krasloten, staatsloten of de TOTO. In België is dit niet veel anders. Daar is het wettelijk geregeld dat boekenwinkels bepaalde vormen kan kansspelen, waaronder ook sportweddenschappen, mogen aanbieden. Deze regel begon in België echter wel een beetje de spuigaten uit te lopen.

Er bleken in België honderden boekhandels in België te zijn die eigenlijk alleen maar dienst deden als wedkantoren. Als er al boeken te verkrijgen waren in die winkels, werden zij niet of nauwelijks verkocht daar. De Belgische regering vond dit alles behalve een goede ontwikkeling en heeft daarom de wet hierop aangepast.

Wetswijziging

In plaats van het aanbod van sportweddenschappen te beperken, heeft de regering er voor gekozen om de term “boekhandel” strenger te definiëren. Er veranderd dus niets aan de regel dat boekhandels bepaalde kansspelen mogen aanbieden en ook niet welke vormen van kansspelen zij aan mogen bieden. Wel is nu strenger bepaald aan welke voorwaarden een winkel moet voldoen om als boekhandel te geld. En dus het recht te hebben de kansspelen aan te bieden.

Een winkel mag zich vanaf nu pas een boekhandel noemen als we minimaal 200 verschillende titels verkocht worden. Ook moet 25.000 euro van de jaaromzet behaald worden uit de verkoop van literatuur. Met deze aanpassing hoopt de regering de wildgroei aan “boekenwinkels” tegen te gaan.

Kritiek

Natuurlijk is er ook kritiek op de wetgeving. Ook vanuit de Belgische Kansspelcommissie. Door de nieuwe wetgeving worden kleinere boekwinkels die een omzet van 25.000 per jaar niet halen mogelijk het slachtoffer van de nieuwe wet. Zeker nu de coronacrisis deze branche al zo hard geraakt heeft. Men had liever gezien dat een percentage van de omzet als voorwaarde was genomen. Maar hier heeft de regering van afgezien.

Een tweede punt van kritiek was dat supermarkten zo wel erg in de kaart worden gespeeld. Zij verkopen makkelijk meer dan 200 titels en voldoen ook zonder problemen aan het omzet criterium. De kans bestaat dus dat straks de supermarkten nog meer de rol van de boekenwinkels over gaan nemen. Mogelijk komt er dus toch nog een aanpassing op de wet in de toekomst.