Menu

Coronavirus treft Las Vegas mogelijk harder dan crisis

las vegas

We hebben het nu al een paar keer over de Coronacrisis gehad de afgelopen weken. Maar we zitten nu een maal met deze hele toestand en dat zal ook nog wel even zo blijven. In Nederland zitten we allemaal in elk geval tot 6 april zo veel mogelijk binnen en wellicht dat dat nog langer zal gaan duren. Maar Nederland is zeker niet het enige land waar het virus alles lam legt. Inmiddels heeft het virus ook de Verenigde Staten bereikt en ziet het er naar uit dat het daar misschien nog wel harder kan toeslaan dan in Nederland. In Las Vegas verwachten ze dat het virus daar nog diepere sporen zal nalaten dan de crisis van 2008, waar de stad eigenlijk net pas van bekomen was.

Lockdown

Het woord lockdown werd eigenlijk nooit gebruikt in Nederland, maar sinds een paar weken hoeven we de betekenis van dat woord niet meer uit te leggen aan het Nederlandse publiek. En inmiddels weten we niet alleen wat het woord betekent, maar ook hoe het is om een lockdown mee te maken. Ook in Amerika weten ze in sommige steden en staten wat een lockdown inhoudt. Elke staat bepaalt namelijk zelf voor een groot deel de maatregelen die getroffen worden. Hoewel er natuurlijk wel landelijke lijnen gevolgd worden.

Lang niet elke staat gaat voor een volledige lockdown. Maar staten die al wat harder getroffen zijn, zoals New York en Neveda, de staat waar Las Vegas in ligt, nemen strengere maatregelen. Las Vegas is in een nog strengere lockdown geplaatst dan Nederland en dat biedt haast enge beelden op via de webcams. Een total verlaten Bellagio en strip lijken wel uit een zombiefilm te komen.

Grote gevolgen

In de staat Nevada wonen iets meer dan drie miljoen mensen. Meer dan twee miljoen van dat aantal woont en werkt in Las Vegas. Een groot deel van die mensen heeft het de afgelopen jaren zwaar te verduren gehad. De economische crisis van 2008 die enkele jaren duurde, liet bijna nergens zo zijn sporen na als daar. Entertainment en horeca is het eerste waarop bezuinigd wordt. Mensen hadden geen geld voor roulette of baccarat of andere casinospellen en dat hebben ze daar geweten.

Nog steeds zijn er mensen die het economisch zwaar hebben of er net weer bovenop zijn. Nu is er de lockdown die mensen weer in onzekerheid stort. Als we alleen al naar de horeca kijken, dan zien we dat 300.000 inwoners van Las Vegas in deze sector werkzaam zijn. Nu de corona het land in zijn greep heeft, krijgen deze mensen weer zware klappen te verduren. Er wordt zelfs al gesproken over een baanverlies van 80% tot 90%. Dat zou de stad in zo’n grote problemen brengen, dat het weleens jaren kan gaan duren voordat ze daar nog bovenop komen.