Menu

De geschiedenis van Patience wordt hier uitgelegd.

Patience

We hebben het vandaag over het kaartenspel Patience! De afgelopen weken heeft Nederland in een “intelligente lockdown” gezeten om de verdere verspreiding van het Coronavirus te beperken. Vandaag horen we of die maatregel verlengt zal gaan worden, maar het ziet er naar uit dat de maatregelen met nog een paar weken verlengd zullen gaan worden. Dat betekent dus nog meer weken binnen zitten en proberen zoveel mogelijk afstand te houden van elkaar. Aangezien iedereen in Nederland dus vooral op zichzelf en wellicht een paar huisgenoten aangewezen is, leek het ons een goed idee eens te duiken in de geschiedenis van Patience. Want zeker als je op het moment alleen woont, kan een spelletje Patience de verveling toch wat doorbreken.

Samen alleen

In principe is Patience de verzamelnaam voor verschillende kaartspellen die je alleen kunt spelen. Maar de meeste mensen denken bij Patience vooral aan het spel dat door de Windows systemen bekend is geworden. We zullen hier verder niet ingaan op de spelregels van dit spel, daarvoor kun je terecht op onze pagina met de Patience speluitleg. Waar we ons hoer op willen focussen is de oorsprong van het spel.

Wanneer er voor het eerst kaartspellen werden gespeeld die je alleen speelde, is niet precies bekend. Maar de eerste vermelding van een spel dat we kunnen classificeren als Patience is te vinden in een Duits boek over spelletjes uit 1783. Daarin wordt het spel overigens niet alleen gespeeld. Spelers spelen het spel samen, maar wel ieder met een eigen set kaarten. Waarschijnlijk is het alleen spelen van het spel ontstaan door het oefenen voor de competitieve spellen.

Toekomst voorspellen

Feit is dat Patience in veel met name Europese landen werd gespeeld en ook onder veel verschillende namen bekend staat. In Nederland en Engeland wordt het spel meestal Patienc genoemd, maar in de Verenigde Staten heet het spel Solitaire. In Frankrijk heet het spel reussite (Frans voor Succes). Maar in veel andere talen, zoals Deens, Pools en Noors staat het spel bekend als Kabal of Kabala.

Die laatste naam vertelt ons wat over de oorsprong van het spel. Kabal of Kabala betekent namelijk “geheime kennis”. Het spel is namelijk hoogstwaarschijnlijk voortgekomen uit het voorspellen van de toekomst middels kaarten. Iets wat tegenwoordig overigens nog steeds wordt gedaan en we kennen als Tarot. Ook bij Tarot worden door één persoon kaarten geled, maar dan in de hoop inzicht in de toekomst te krijgen.

Van Napoleon tot Windows

Volgens de overlevering zou Napoleon Patience hebben gespeeld toen hij gevangen zat. Maar er is een bewijs daarvoor. Feit is wel dat rond die tijd, midden negentiende eeuw, het spel populair was in Frankrijk en ook aan het Britse hof werd gespeeld. Het was echter pas halverwege de twintigste eeuw dat Patience de vorm kreeg die we tegenwoordig kennen. Inmiddels zijn er honderden boeken geschreven met honderden verschillende Patience versies.

Toch denken we bij Patience eigenlijk alleen aan het spel dat ook wordt uitgelegd op onze Patience pagina. En eigenlijk is dat waar voor haas elk land op de wereld tegenwoordig. Dat heeft alles te maken met Microsoft en hun Windows besturingssysteem voor pc’s. Daarin werd het Patience spel, zoals we dat nu spelen, gratis geïntegreerd. Binnen een mum van tijd was het spel enorm populair onder gebruikers van Windows. Inmiddels heeft haast elk huishouden in de moderne wereld een pc in huis en kan eigenlijk geen bedrijf ter wereld meer zonder. En op het merendeel van die computers draait een versie van Windows en is dus ook Patience te spelen. Wellicht is die het meest gespeelde kaartspel ter wereld!