Menu

De rij van Fibonacci als kansspelstrategie

roulette

Waarschijnlijk wordt al zo lang kansspelen bestaan door mensen een manier gezocht om de overhand te krijgen bij het spelen daarvan. En dan hebben we het niet over vals spelen, maar het bedenken van systemen en manieren van spelen die de speler een grotere kans geven om te winnen. Natuurlijk zijn veel van deze systemen gebaseerd op wiskundige principes. Misschien wel de bekendste en meest gebruikte kansspelstrategie is het Martingale systeem, waar je mogelijk weleens van gehoord hebt. Dit systeem is vooral populair onder mensen die roulette spelen en in mindere mate baccarat spelers. Een variant op dit systeem maakt gebruikt van de rij van Fibonacci. Vernoemd naar de Italiaanse wiskundige Fibonacci.

Martingale systeem

Om het Fibonacci systeem te kunnen begrijpen, moeten we eerst het martingale systeem uitleggen. Deze systemen kunnen worden gebruikt bij alle vormen van kansspelen waarbij spelers een kans van ongeveer 50% hebben. Daarom wordt het ook veel gebruikt bij roulette, waar spelers dan op rood of zwart, of een vergelijkbare inzet geld plaatsen.

Bij het Martinagle systeem is het de bedoeling dat spelers telkens als zij verliezen hun inzet verdubbelen. Op die manier zouden spelers telkens hun winst goed kunnen maken als zij wel zouden winnen. Nadat het verlies weer goed is gemaakt, kan je er dan voor kiezen om terug te gaan naar je originele inzet. Je moet er dus wel rekening mee houden dat je een redelijk dikke portemonnee meeneemt.

Het Fibonacci systeem

Zoals gezegd, is het Fibonacci systeem een variatie op het Martingale systeem, maar dan door gebruik te maken van de rij van Fibonacci. Deze rij is een wiskundig principe en ziet er als volgt uit: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13 enz. Telkens is het volgende getal in de rees de som van de twee voorgaande getallen. Dus na 13 zou 21 komen, want 13 + 8 = 21 en het volgende getal zou 34 zijn, want 21 + 13 = 34.

Tot zover de wiskundige achtergrond. Maar hoe breng je dit systeem nou in de praktijk? Om te beginnen zoek je een inzet met een 50% kans. Dus stel we gaan roulette spelen en we zetten 1 euro in op de rode nummers. Op het moment dat we verliezen gaan we een stap vooruit in de reeks getallen. En zo vaak zette we de basisinzet van een euro in.

Op het moment dat je wint, ga je echter niet terug naar je basisinzet, maar ga je niet één, maar twee stappen terug in de reeks. Stel dat je verliest bij een inzet van 5 keer je basisinzet, dan zet je de volgende keer 8 keer je inzet in. Win je die keer, dan ga je twee stappen terug en zet je dus 3 keer je eerste inzet in.

Dit systeem is een prettig systeem om in de praktijk te gebruiken en werkt beter dan het wat simpelere Martingale systeem. Overigens biedt het spelen met welk systeem dan ook geen enkele garantie op winnen. Dus spreek met jezelf een bedrag af dat je maximaal wil verliezen. Als je dat bedrag bereikt stop dan ook. Morgen is er weer een dag. Dat geldt overigens ook voor een winstbedrag. Blijf niet doorspelen totdat je hele winst weer verdampt is.