Menu

Draw Poker, de eerste poker vorm

poker

Als je tegenwoordig poker gaat spelen – of dat nou in het casino, online of bij vrienden thuis – wordt er in negen van de tien gevallen Texas Holdem gespeeld. Toch was dat zeker niet altijd het geval. Texas Holdem wordt pas sinds de jaren zeventig gespeeld en daarvoor werd er ook al gepokerd. In de jaren voordat Texas Holdem de wereld veroverde, was Seven Card Stud het meest gespeelde pokerspel. Maar ook die vorm van poker was niet de eerste. Draw poker is de oudste poker vorm die de wereld kent; in principe is 5 Card Draw het eerste kaart spel dat werd gespeeld, dat de naam poker kan dragen. Laten we vandaag eens kijken naar deze tegenwoordig redelijk onbekende vorm van poker.

Nog niet vergeten

Door de jaren heen zijn er veel verschillende nieuwe poker vormen ontstaan, waarvan op het moment Texas Hold’em en Omaha het populairste zijn. Ook zijn er in de vele jaren dat poker inmiddels wordt gespeeld veel spellen verdwenen, zoals bijvoorbeeld Deuce-to-Seven Lowball, dat eigenlijk nergens meer wordt gespeeld. De meeste hedendaagse spelers kennen dit spel eigenlijk alleen nog van het hoofdstuk dat eraan besteed is in Doyle Brunson’s poker bijbel Super System. Mocht je je wat meer in poker willen verdiepen, dan is dat boek één van de beste om mee te beginnen.

Door de jaren heen heeft de populariteit van Draw Poker wat geschommeld. Maar ook al is het de laatste jaren wat naar de achtergrond gedrongen, Draw poker heeft altijd een trouwe schare fans gehad en dat zal waarschijnlijk ook wel altijd zo blijven. Waarom 5 Card Draw poker zo populair blijft is een raadsel, het heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat het de originele poker vorm is en mensen toch altijd het origineel koesteren. Maar ook het feit dat het één van de makkelijkste poker vormen om te leren en te spelen is zal zeker meespelen in de blijvende populariteit van het spel.

Draw als verzamelnaam

Naast Five Card Draw zijn er nog vele verschillende vormen van Draw Poker. De naam “Draw” poker komt van het feit dat de spelers een aantal kaarten krijgen gedeeld die een complete hand vormen. na het delen volgt een bet ronde, waarbij één of meer van de kaarten in de hand geruild mogen worden. Of, in het Engels, “they can Draw new cards”.

De mogelijkheid om slechte kaarten te wisselen voor nieuwe kaarten is wat deze vorm van poker Draw Poker maakt en Draw Poker onderscheidt van andere pokervormen zoals Stud en Hold’em. Maar ook het feit dat geen enkele kaart voor een andere speler zichtbaar is voor de tegenspelers maakt van Draw poker een ander spel dan Stud of Hold’em, waarbij enkele, al dan niet gemeenschappelijke, kaarten zichtbaar zijn voor iedereen. Heb je nog nooit Draw Poker gespeeld? Probeer het dan eens en misschien ben jij dan ook verkocht aan dit mooie spel.