Menu

Veiligheid centraal bij nieuwe kansspelwetgeving

Veiligheid centraal bij nieuwe kansspelwetgeving

Als je het nieuws een beetje in de gaten hebt gehouden, dan is het waarschijnlijk geen nieuws voor je dat de Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet Kansspelen op Afstand. Mocht je het nieuws wel gemist hebben, dan zijn we blij dat wij je dit goede nieuws hebben kunnen melden. Met het aannemen van de wet Kansspelen op Afstand worden online kansspelen effectief gelegaliseerd in Nederland. Maar hoewel de wet op 19 Februari is aangenomen, zal het nog wel tot ergens in 2020 duren voordat wij als spelers ook daadwerkelijk aan de slag kunnen met het legale Nederlandse aanbod. Daarvoor moeten immers eerst de vergunningen nog worden vergeven.

Veiligheid voor alles

Met de invoering van de nieuwe kansspelwetgeving komt er een einde aan de nogal vreemde situatie in Nederland waarbij iedereen zonder enige moeite toegang heeft tot online kansspelen, maar dit officieel eigenlijk niet mag. Daarbij zijn online kansspelen in zowat alle andere Europese landen gelegaliseerd en liep Nederland dus een beetje achter de feiten aan. De Tweede Kamer stemde dan ook al in 2016 in met de nieuwe kansspel wetgeving, maar met name de confessionele partijen in de Senaat hadden noga wat bedenken en aanmerkingen.

Dat is dan ook een van de belangrijkste redenen dat het zo lang heeft geduurd dat de Eerste Kamer tot een stemming kwam over de wet. CDA, CU en RPF, maar ook SP, GroenLinks en PvdA, wilden verschillende aanpassingen op de wet die vooral gericht waren op de veiligheid van de spelers. En dan met name bescherming tegen de gevolgen van gokverslaving. Met name onder jongeren.

Wat hierbij alleen een beetje frappant is, is dat de Nederlandse spelers op het moment juist niet goed beschermd zijn. Zoals de overheid zelf aangeeft, spelen veel Nederlanders nu bij buitenlandse aanbieders, waardoor er geen goed zicht is op de risico’s van gokverslaving. Als de partijen wat meer vaart hadden gemaakt met het aannemen van de wet, hadden al veel eerder Nederlandse spelers bij Nederlandse casino’s kunnen spelen. Maar dat terzijde.

Waarborgen

Om spelers zo veel mogelijk te beschermen tegen de gevaren van gokverslaving, zijn er verschillende waarborgen in de wet aangebracht. Enkele van deze waarborgen zijn gisteren voor de stemming over wet nog via moties aan de wet toegevoegd. Zo is het kabinet verzocht in elk geval te kijken naar het beperken of zelfs helemaal verbieden van reclame voor online kansspelen. Maar ook op andere punten spelen veiligheid een preventie een belangrijke rol.

De aanbieders van online kansspelen moeten straks de spelers veel beter in de gaten gaan houden en actie ondernemen als zij problematisch gokgedrag vermoeden. Ook de spelers zelf wordt verantwoordelijkheid gegeven over hun gokgedrag. Zij moeten als zij straks een account gaan openen bijvoorbeeld aangeven hoeveel zij maximaal per dag of maand willen gokken. Ook moet het voor spelers mogelijk orden om beperkingen voor zichzelf op te leggen. Bijvoorbeeld, maximum inzetten of een maximaal te vergokken bedrag per dag of maand.

Kansspelautoriteit

De kansspelautoriteit krijgt vanaf nu ook de taken waarvoor het in eerste instantie werd opgericht. Het gaat de vergunningen voor het online aanbod verlenen en er toezicht op houden dat deze vergunningen ook worden nageleefd. Daarbij zal worden opgetreden tegen illegaal aanbod. Hiervoor krijgt de kansspelautoriteit extra geld en mankracht. Het zal echter pas op zijn vroegst begin 2020 worden dat de eerste vergunningen uitgedeeld zullen gaan worden. Aangezien ook hier mogelijk wat vertraging in gaat komen, gaan we er vanuit dat we ergens in de tweede helft van volgend jaar de eerste online kansspelen kunnen spelen onder een Nederlandse vergunning. Mocht het eerder al mogelijk zijn, dan is dat alleen maar winst.