Menu

Hoe werkt een backgammon toernooi?

Ook eens meedoen aan een Backgammon toernooi? Lees dan hier hoe zo’n toernooi werkt.

Voordat je meedoet aan een toernooi is het altijd handig om de regels even door te nemen. Meedoen aan een toernooi is de ideale manier om je vaardigheden te verbeteren.

Lees hier de uitleg van andere casino spellen

Een Backgammon toernooi
Wanneer je meedoet aan een backgammon toernooi wordt de score bijgehouden voor elke ‘game’. Elke game is minimaal 1 punt waard. Een toernooi bestaat uit een aantal matches (ook wel serie genoemd) die weer bestaan uit games.

Een game winnen
Er zijn 3 manieren waarop je een game kunt winnen: met een single point, een gammon of een backgammon.

Single point (1 punt)
Je wint een “Single point” als je als eerste al je 15 stenen hebt weggespeeld. In dit geval heeft ook je tegenstander op zijn minst één van zijn speelstenen uitgehaald. Je wint 1 punt. (1 x de inzet bij gebruik Cube)

Een Gammon (2 punten)
Je wint met een Gammon als je als eerste al je 15 stenen hebt weggespeeld en je tegenstander nog geen enkele steen. Je krijgt dan 2 punten! (2 x de inzet bij gebruik Cube)

Een Backgammon (3 punten)
Je wint met een Backgammon als je als eerste al je 15 stenen hebt weggespeeld en als je tegenstander nog met één of meer stenen in jouw thuisveld staat en nog geen enkele steen heeft uitgehaald. Dit is de ultieme overwinning en je wint in één keer 3 punten. (3 x de inzet bij gebruik Cube)

Een match winnen
Om een backgammon match te winnen tijdens een toernooi, moet je een bepaald aantal punten scoren. Punten krijg je door een individuele game te winnen. Een match speel je tot een bepaald aantal punten wat je vooraf met elkaar afspreekt. Meestal wordt er een oneven aantal punten genomen voor de duur van een match, bijvoorbeeld 3, 5, 7 of 9 punten. Bij het winnen met Gammon of Backgammon gaat dat dus erg snel. Je wint dan iedere keer minstens 2 of 3 punten. Stel je speelt tot 3 punten en je wint met een backgammon dan heb je de gehele match in één keer gewonnen.

Staat er bijvoorbeeld het volgende:

3-7 Tournament
Initial rounds: Matches up to 3
Final up to 7

Dan betekent dit dat de winnaar in de eerste rondes degene is die als eerste een score van 3 punten behaalt. In de ‘final round’ wint degene die het eerst 7 punten heeft.

Het gebruik van de Cube
Tegenwoordig wordt bij ieder backgammon bord een dubbel Cube geleverd. Dit is de 5e dobbelsteen waarop de nummers 2, 4, 8, 16, 32 en 64 staan. De Cube is vorige eeuw aan het spel toegevoegd en is een belangrijke factor geworden in het spel, zeker wanneer het voor geld wordt gespeeld.

Backgammon wordt gespeeld met een bepaalde inzet per spel. Je start het spel standaard met een waarde van één. Stel je wint met een single point dan heb je dus 1 punt gewonnen. Win je met een Gammon dan win je er 2 en win je met een Backgammon dan win je er 3.

Bij de start van het spel ligt de dubbel Cube in het midden op de bar. De Cube is nu voor beide spelers beschikbaar om de inzet te verdubbelen. Gedurende het spel kan een speler er voor kiezen de inzet van het spel te verdubbelen. Wanneer je kansen om te winnen groter zijn dan die van je tegenstander kun je verdubbelen. Je tegenstander, die er dus slechter voor staat, heeft de keuze de dubbel te accepteren of te weigeren.
Indien de tegenstander de dubbel afwijst stopt het spel onmiddellijk en wint diegene die de dubbel heeft ingezet een single punt.